De bekkenfysiotherapeut  houdt zich bezig met alle klachten van het bekken  en de  bekkenbodem. De spieren van de bekkenbodem  hebben een belangrijke functie bij plassen, de ontlasting en vrijen, maar ook zeker bij uw houding en bewegen. Als deze spieren te zwak zijn of juist te gespannen kan dit klachten geven. Ook kunnen mensen hun bekkenbodem soms helemaal niet voelen.De bekkenfysiotherapeut kan u helpen  om weer controle te krijgen over uw bekkenbodemspieren.

Mannen, vrouwen en kinderen. Iedereen kan klachten krijgen als de bekkenbodem niet goed functioneert. Ze kunnen ontstaan na een bevalling, operatie van de buik of in de overgang. Soms hebben ze te maken met de houding of lichamelijke belasting en soms ook een onduidelijke oorzaak.

 Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten.
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting.
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen.
  • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen.
  • erectieproblemen
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem.
  • begeleiding bij operaties in de buik en het bekkengebied.
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling.
  • begeleiding tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

De behandeling

De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle weer te vinden door middel van  voorlichting, coaching en behandelen van uw klachten. Om een goed beeld te krijgen van uw klachten zal er een uitgebreide intake plaats vinden, waarna de therapeut een uitwendig en eventueel een inwendig onderzoek zal uitvoeren.

Samen met u zal er een plan opgesteld worden om uw klachten zo goed mogelijk te behandelen. U krijgt adviezen over uw toiletgedrag, houding en ademhaling en daarnaast oefeningen voor de bekkenbodem. Ook kan er gebruik gemaakt worden van speciale apparatuur, zoals bijvoorbeeld een myofeedbackapparaat of een ballon.

Zonder verwijzing

Net  zoals voor de reguliere fysiotherapeut hoeft u voor de bekkenfysiotherapeut geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. De therapeut heeft een gespecialiseerde opleiding afgerond  na de reguliere opleiding.

De zorgverzekeraar vergoedt de bekken fysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

 

 

Laatste nieuws

pexels pixabay 50987

Tarieven 2024

15 december 2023

Meer nieuws