Meer dan een kraker

Een 'kraker'. Zo wordt in de volksmond de (orthopedisch) manueel therapeut helaas ook wel genoemd. Daarmee wordt gedoeld op het losmaken van bijvoorbeeld een gewricht of rugwervels. Maar dat is slechts een deel van de manuele therapie. En het uitvoeren van manipulaties, zoals de techniek officieel heet, gebeurt aanmerkelijk voorzichtiger dan de bijnaam doet vermoeden. Elke manueel therapeut is een fysiotherapeut die de (master-)opleiding manuele therapie met succes heeft afgerond.

Voor alle klachten aan het bewegingsapparaat

Eerst nog een ander misverstand uit de wereld helpen. Een (orthopedisch) manueel therapeut behandelt meer dan alleen maar rugklachten. U kunt er terecht voor alle klachten aan het bewegingsapparaat. Ook klachten die na een ongeval optreden kunnen effectief worden behandeld.

Het draait om de wervelkolom

Een (orthopedisch) manueel therapeut gaat er bij de meeste klachten vanuit dat de bron in de wervelkolom ligt. Via zenuwbanen in de wervelkolom worden voortdurend ontelbare signaaltjes naar alle delen van het lichaam en hoofd verstuurd. Ontstaat er ergens in de wervelkolom een 'blokkade', bijvoorbeeld door stramme, onwillige ruggenwervels, dan kan dit elders in het lichaam (pijn)klachten veroorzaken.

Wegnemen van de ergste pijn

Om uw bewegingsvrijheid te vergroten en de ergste pijn weg te nemen worden speciale handgrepen toegepast. Die zijn kenmerkend voor de (orthopedische) manuele therapie. Daarbij wordt lichte druk uitgeoefend op bijvoorbeeld een
wervel of gewricht waarbij er een 'ploppend' geluid waargenomen kán worden. Pijnlijk is dat vrijwel nooit. Mensen ervaren het eerder als een verlichting omdat de pijn dikwijls voelbaar wegvloeit.

Nog een stapje verder

De (orthopedisch) manueel therapeut heft onder andere blokkades in de wervelkolom op, één van de directe veroorzakers van klachten. Maar hij gaat nog een stapje verder. Hij zal samen met u proberen de vinger echt op de pijnlijke plek te leggen. Waardoor zijn de blokkades ontstaan? Kom het door uw houding tijdens het (bureau)werk? Beweegt u onvoldoende? Of belast u uw rug misschien verkeerd of te veel?

Zelf aan de slag

Met het advies van de therapeut over een mogelijk andere houding en levensstijl kunt u zelf aan de slag. Dat kunt u ook met de gerichte oefeningen die de manueel therapeut u voorschrijft en aanleert. Een tweeledige aanpak met maar één doel: herstel en voorkomen dat uw klachten in de toekomst terugkomen. De praktijk laat zien dat het definitieve herstel gemiddeld na een aantal behandelingen voelbaar inzet.

Samenwerken met andere behandelaars

Uw klacht zo breed mogelijk aanpakken. Ook dat is kenmerkend voor de manuele therapie. Wanneer het uw herstel kan bevorderen, zal de therapeut samenwerking zoeken met uw huisarts, specialist of een eventuele andere
behandelaar.

Afspraak maken?

Voor het vaststellen van de oorzaak van uw klacht of een second opinion kunt u op eigen initiatief een afspraak maken met een (orthopedisch) manueel therapeut.

Laatste nieuws

pexels pixabay 50987

Tarieven 2025

9 december 2024

skylift

Lift weer werkend

24 oktober 2024

Meggie

Nieuwe medewerkster

30 september 2024

Meer nieuws